Zwangerschap en geboorte

De tast ons allereerste ontwikkelde zintuig. Al tijdens de zwangerschap, reageert een baby op aanraking.
Vanuit deze tast, de aanraking, maak je dus contact met elkaar!
Nog voordat je elkaar hebt gezien, kan je elkaar leren kennen door elkaar te voelen. Zo ontzettend waardevol, voor zowel de baby als de ouder.
En ik vind het werkelijk fascinerend, zo wonderlijk hoe tastbaar contact kan worden!

Door verschillende eigen (traumatische) ervaringen rondom de thema’s zwanger worden en fertiliteit, complicaties bij zwangerschap en daarom de afdeling gynaecologie veel meegemaakt en ook allesbehalve een voorspoedige bevalling en roze wolk tijdens de kraamweek, gaan deze onderwerpen me aan mijn hart.

Het komt er dus niet altijd van. Er kan veel verlangen zijn naar een kindje, maar een zwangerschap uitblijven.
Wanneer het zwanger worden niet op een natuurlijke manier gaat en er hulp is vanuit de fertiliteit, is het vaak moeilijk om als moeder contact met het eigen lichaam te houden en wordt het vaak een medisch ‘iets’. De (emotionele) pijn van alle ingrepen en het kwijtraken van de regie spelen hier vaak in mee.
Binnen de haptotherapie kan ik je helpen om tijdens dit proces het contact met je lichaam te houden of weer te herstellen wanneer je het wel weer even kwijtraakt. Zo ontstaat er letterlijk meer draagkracht; voor het proces waar je in zit met ook al je gevoelens van pijn, verdriet en angst. Ook wanneer het verlangen naar een kindje definitief niet wordt vervuld.

Wanneer je tijdens je zwangerschap complicaties hebt gehad, een miskraam hebt doorgemaakt of voor de geboorte je kindje bent verloren; in de tal van situaties die er zijn, wil ik graag samen met je kijken of ik je vanuit de haptotherapie er een stukje in verder op weg kan helpen.
Controles vanuit de gynaecologie kunnen ook moeilijk en lastig voor zijn om het contact met je eigen lichaam en kindje te houden.
Ook als je angst hebt voor de bevalling, de geboorte traumatisch is geweest of dat je uit evenwicht bent door het moederschap; voel je welkom.
Neem geheel vrijblijvend contact met mij op voor jouw situatie. Ik luister in ieder geval naar jouw verhaal.

Ik bied begeleiding vanuit de opgedane persoonlijke ervaringen als ook de opgebouwde ervaring binnen de haptotherapie.
Ben je specifiek op zoek naar een haptonomische zwangerschapsbegeleider die jou met je partner in een paar sessies begeleiding geeft om contact te maken met jullie kindje en ook voor te bereiden op de zwangerschap, dan raad ik je mijn collega Martine van der Meulen van harte aan!