Haptotherapie

De grondslag van de haptonomie is de basis voor de therapeutische toepassing binnen de haptotherapie.
Binnen de haptonomie staat de tast, het voelen, centraal. Dit is je allereerste zintuig, als eerst ontwikkeld! De tast is dus echt een basisvermogen welke we allemaal hebben!
Je tast, voelt, met en aan je lichaam. Het is je eigen unieke instrument. Je kan er mee naar binnen voelen en waarnemen hoe het met je is én je kan er mee naar buiten voelen; waarnemen hoe het met jezelf in de omgeving is.
Contact is daarin een sleutelwoord.

Alleen.. Vaak is het contact met je gevoelsleven uit balans. Je kent vast wel de term ‘ik weet niet wat ik voel’ of juist het gevoel te hebben overspoeld te worden door allerlei gevoelens. Vaak is ook een manier van denken je op een bepaald moment eigen geworden waardoor er zinnetjes ontstaan als ‘ik moet me niet aanstellen’ of ‘even de schouders eronder’. Wat vaak gebeurt is dat je dan over je eigen grenzen gaat én ook wegraakt van wat voor jou van belang is. Je verliest het contact met jezelf en er ontstaat twijfel over wie je bent en wat je wilt.
Het contact met de ander kan ook moeilijker voor je worden wanneer je niet goed van jezelf weet wat voor jou in een relatie van belang is. Dit kan voorkomen met je partner, in je gezin, op het werk; op allerlei vlakken. Gevoelens van alleen zijn of niet begrepen worden komen vaak voor.
Vaak gaan al deze gevoelens gepaard met allerlei verschillende lichamelijke klachten. Of schuilen ze juist in die lichamelijke klachten.

Het contact kwijtraken kan er zo langzamerhand in slijten, het kan ook plotsklaps gebeuren. Wanneer je bijvoorbeeld een overweldigende (verlies-)ervaring hebt meegemaakt. Vaak is het niet voelen dan juist iets wat je op de been houdt. Voor de korte termijn. Ik heb mij binnen de haptotherapie gespecialiseerd in behandeling van de sporen van trauma. Lees hier er meer over.
Ook je hechting speelt hier een grote rol in; daar vertel ik je hier meer over.

Door middel van gesprek, oefeningen in de ruimte en vooral het werken met de directe aanraking op de behandelbank, kan je je weer bewust worden van je eigen gevoel. Je krijgt inzicht en doet ervaring op hoe je omgaat met je gevoelens, wat je daarin goed doet en ook wat niet. Wat mogelijke oorzaken zijn.
In het directe contact kan je ontdekken hoe je verbinding maakt met deze gevoelens, hoe je ze kunt uiten en ook hoe je hiermee verbinding krijgt met de ander. Je ontdekt weer wat je lichaam wérkelijk te vertellen heeft.
Het kan zijn dat onverwerkte gevoelens voelbaar voor je worden. Door hier aandacht voor te hebben, kan je deze gevoelens leren dragen en meenemen in je levensverhaal; het maakt jou tot wie je bent.

Haptotherapie helpt je om (weer) meer te kunnen leven vanuit je gevoel en daardoor vanuit wie jij in wezen bent, in alles wat je met je meedraagt!

 

 

 

 

 

In de bevestiging mag je zijn
zoals je bent
om te worden zoals je bent
maar nog niet kunt zijn

en je mag het worden
op jouw eigen manier
en in jouw eigen tijd

-Anna Terruwe-

Benieuwd naar hoe Haptotherapie jou kan helpen?
Neem contact met mij op via 06 – 253 67 421 of via onderstaande knop.