Trauma

Trauma betekent letterlijk ‘wond’ en wordt door medici gebruikt om aan te geven dat weefsel is doorgesneden door iets van buitenaf.
Hoe treffend..!
Wanneer je een overweldigende (traumatische) ervaring hebt meegemaakt, komt dat vaak door iets wat buiten jou is.
Je wordt er volledig door geraakt en je leven is er door onderbroken.
Niets is meer zoals het was daarvoor.
Je gevoel van veiligheid, je gevoel van vertrouwen, je gevoel van verbinding, je gevoel van regie; je leven is ontwricht.

Doordat een heftige gebeurtenis vaak zo diep inslaat op en/of tegen je lichaam, reageert ook vooral je lichaam op dat wat er is gebeurd en blijft het signalen over datgene afgeven. Angst en pijn, verschillende lichamelijke klachten en emotionele reacties. Juist het werken vanuit, in, om en aan het lichaam, kan je helpen om je lichaam te ‘resetten’ van de gebeurtenis. De draad weer enigszins op te pakken, daar waar het onderbroken was. Maar dan in het hier en nu!
In een veilige omgeving kan je weer contact krijgen met je lichaam en daarmee ook met je gevoelens. Om zo weer een eigen gevoel van veiligheid, vertrouwen, verbinding en regie te krijgen!
De wond herstellen.
De overweldigende (traumatische) gebeurtenis integreren in je levensverhaal zodat je weer verder met je leven kan.

Hierin spelen ook gebeurtenissen in de hechting mee; je ontwikkelt strategieën in het contact met ander. Zo klein als je bent. Zo onbewust als dat dan gaat. Kijk bij Hechting & Contact voor meer informatie hierover.

De specialisatie Haptotherapie & Trauma heb ik gevolgd bij de Academie van Haptonomie in Doorn.
Ook heb ik nascholingen over verschillende aspecten van (hechtings-)trauma gedaan vanuit de Sensorimotor Psychotherapie bij 2thepoint van Jolan Roose en Marianne Houben.
Het lijfelijke aspect hiervan is goed te ervaren binnen de PMT en Haptotherapie en de theorie werkt verhelderend voor alle processen die spelen rondom traumaverwerking.