Trauma

Trauma betekent letterlijk ‘wond’ en wordt door medici gebruikt om aan te geven dat weefsel is doorgesneden door iets van buitenaf.
Hoe treffend..!
Wanneer je een overweldigende (traumatische) ervaring hebt meegemaakt, komt dat vaak door iets wat buiten jou is.
Je wordt er volledig door geraakt en je leven is er door onderbroken.
Niets is meer zoals het was daarvoor.
Je gevoel van veiligheid, je gevoel van vertrouwen, je gevoel van verbinding, je gevoel van regie; je leven is ontwricht.

Doordat een heftige gebeurtenis vaak zo diep inslaat op en/of tegen je lichaam, reageert ook vooral je lichaam op dat wat er is gebeurd en blijft het signalen over datgene afgeven. Angst en pijn, verschillende lichamelijke klachten en emotionele reacties. Juist het werken vanuit, in, om en aan het lichaam, kan je helpen om je lichaam te ‘resetten’ van de gebeurtenis. De draad weer enigszins op te pakken, daar waar het onderbroken was. Maar dan in het hier en nu!
In een veilige omgeving kan je weer contact krijgen met je lichaam en daarmee ook met je gevoelens. Om zo weer een eigen gevoel van veiligheid, vertrouwen, verbinding en regie te krijgen!
De wond herstellen.
De overweldigende (traumatische) gebeurtenis integreren in je levensverhaal zodat je weer verder met je leven kan.

Zelf heb ik ook een paar life-events meegemaakt en het heeft bij mij een poosje geduurd voordat ik door had dat ik in de welbekende ‘overlevingsstand’ was. Ik wilde de ontwrichting niet voelen en ging op volle kracht vooruit.
Hierin spelen ook gebeurtenissen in de hechting mee; je ontwikkelt strategie├źn in het contact met ander. Zo klein als je bent. Zo onbewust als dat dan gaat. Kijk bij Hechting & Contact voor meer informatie hierover.

Het was een pittige klus om weer in verbinding te komen met mijn eigen gevoelens; de angst en de pijn en wat al niet meer.
Door deze eigen ervaring en verschillende (na-)scholingen rond dit thema, ben ik ervan overtuigd geraakt hoe belangrijk het is om het lichaam weer op verhaal te laten komen, zodat de wond kan herstellen en er weer een (verhaal-)lijn in komt.

De specialisatie Haptotherapie & Trauma heb ik gevolgd bij de Academie van Haptonomie in Doorn.
Ook heb ik nascholingen over verschillende aspecten van (hechtings-)trauma gedaan vanuit de Sensorimotor Psychotherapie. Het lijfelijke aspect is goed te ervaren binnen de PMT en Haptotherapie.