Trauma

Trauma betekent letterlijk ‘wond’ en wordt door medici gebruikt om aan te geven dat weefsel is doorgesneden door iets van buitenaf.
Hoe treffend..!
Wanneer je een traumatische ervaring hebt meegemaakt, komt dat vaak door iets wat buiten jou is.
Jij wordt er volledig door geraakt en je leven is er door onderbroken.
Niets is meer zoals het was daarvoor.
Je gevoel van veiligheid, je gevoel van vertrouwen, je gevoel van verbinding, je gevoel van regie; je leven is ontwricht.

Doordat een traumatische gebeurtenis vaak zo diep inslaat op en/of tegen je lichaam, reageert ook vooral je lichaam op de angst en de pijn en geeft dat stress. Haptotherapie kan je helpen om je lichaam te ‘resetten’ van die stress.
In een veilige omgeving kan je weer contact krijgen met je lichaam en daarmee ook met je gevoelens. Om zo weer een eigen gevoel van veiligheid, vertrouwen, verbinding en regie te krijgen!
De wond herstellen.
De traumatische gebeurtenis integreren in je levensverhaal zodat je weer verder met je leven kan.

Nadat ik zelf een paar life-events had meegemaakt, heeft het bij mij een poosje geduurd voordat ik door had dat ik in de welbekende ‘overlevingsstand’ was. Ik accepteerde niet de ontwrichting en ging op volle kracht vooruit. Je zou kunnen zeggen onder het motto; mij krijg je niet klein! Maar ik was in wezen al hartstikke klein.. En vooral alleen..
Het was een pittige klus om weer in verbinding te komen met mijn eigen gevoelens; de angst en de pijn en wat al niet meer.
Door eigen ervaring ben ik ervan overtuigd geraakt hoe belangrijk het is om het lichaam weer op verhaal te laten komen, zodat de wond kan herstellen en er weer een (verhaal-)lijn in komt.

De specialisatie Haptotherapie & Trauma heb ik gevolgd bij de Academie van Haptonomie in Doorn.
Ook heb ik nascholingen over verschillende aspecten van (hechtings-)trauma gedaan vanuit de Sensorimotor Psychotherapie. Het lijfelijke aspect is goed te ervaren binnen de PMT en Haptotherapie.